www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Szoptatás   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Miért szoptassunk?
új Hogyan szoptassunk?
Meddig szoptassunk?
Családtervezés - LAM
új Nem természetes
A Kódex-ről
Szoptatásaim története
Országok, szokások (előkészületben)
Mesterséges táplálás (előkészületben)
Élettörténetek
 
 
 
Untitled Document

Szoptatásaim története
A szoptatás természetesen követi a szülést a magyar asszonyoknál. Imádkozzunk azért, hogy ez után is ellent tudjanak állni a tápszergyári propagandának. Bár a szoptatás természetes élettani folyamat lenne, mégis azt tapasztaljuk, hogy gyakran ütközik nehézségbe, mert nem elég az elhatározás arra, hogy szoptatni fogok. Pontos ismeretek, és kello támogatás is szükséges a sikerhez. Fontos, hogy már várandósság alatt felkészüljön egy édesanya, keressen egy szoptatást támogató csoportot, ahol tapasztalt anyáktól tanulhat.(www.lll.hu/babamama) Sajnos 30 éve még nem voltak ilyen segíto szervezetek, az egészségügyben pedig a három óránkénti szoptatást ajánlották, ezért kezdetben nekem is sok problémám volt. Saját példám is azt mutatja, hogy nem az anya tejtermelo képességétol, hanem elsosorban a szoptatás módjától függ az, hogy mennyi ideig sikerül a szoptatás. Az alábbi beszámolót bátorításnak szánom. Anna 28 éve született farfekvéssel 14 órás vajúdás után. Akkoriban még nem adták oda a gyerekeket az anyáknak. Felöltöztették, és csak megmutatták. Gyönyöru volt! Délben született, másnapig nem is láthattam. Akkor hiába próbáltam szoptatni, aludt. Egy hétig voltunk bent, soha nem sikerült felébresztenem. Rengeteg tejem volt, alkalmanként másfél deciket fejtem és vittem be a csecsemoosztályra. Abban bízom, hogy lefejt tejet és nem tápszert kapott. Otthon csodával határos módon azonnal szopott, a cumi nem okozott nála zavart. Igaz, hogy azokkal a régi, puha cumikkal nehezebben is alakul ki a nyelv felso tartása, mint a mostani, kemény anyagból készültekkel. Igény szerinti szoptatásról szó se lehetett, minden szopást mérni kellett és én, mint jó anyuka, szót is fogadtam. 20 perc alatt viszont nem szopta meg az adagját, ezért 60 percig is mellen volt, szerencsére ezt nem ellenezte a doktorno. Az éjszakai etetéseket ellenezték, ezért az elso éjjel csak teát adtam. 2 órától 4 óráig sírt, és követelte a szopit, közben megivott egy üveg teát is. Tehetetlenül álltam, míg végül megszoptattam, mondván, hogy 6 évesen már nem fog éjjel is enni. Másnap már éjfélkor fenn volt, én meg nem törodtem senkivel, kivettem a kiságyból, megszoptattam újra, és ez így ment kb. 3 hónapos koráig. Szoptatás után pedig ott maradt az ágyban, és aludtunk tovább békésen. Hathetesen gyümölcsöt, három hónaposan fozeléket kellett adni úgy, hogy közben kihagyunk egy szoptatást. Az indok az volt, hogy már nem elég az anyatejben a tápérték. Ma már tudjuk, hogy nem errol van szó. Ebben az idoszakban sok babának hirtelen megno a tejigénye, amit gyakori szoptatással lehet követni. Így viszont fél évesen elapadt a tejem. Nagyon büszke voltam arra, hogy ilyen sokáig sikerült a szoptatás, a legtöbb anyuka csak 2-3 hónapig szoptatott. Akkoriban.
Juci. A második gyermekünk 6 évvel késobb született. Addigra már eldöntöttem, hogy nem fogom mindig az órát nézni, hiszen a régi paraszti világban sem törodtek vele. Juci így 4 hónapig csak anyatejet kapott, amikor kevesebbnek éreztem, hamarabb is megszoptattam, mint 3 óra. Akkor viszont vérszegénynek találták, és fozeléket javasoltak. Hallani sem akart róla. Bármit kínáltam, kiköpte. Agysérült lesz a vashiány miatt!- hangzott a figyelmeztetés, és melyik anyuka nem tesz meg mindent ilyen esetben. De hiába próbálkoztam azzal, hogy nem adok mást, inkább nem evett. Végül is gyakorlatilag kiéheztettem félelmemben, hogy nagyobb baj ne legyen. 5-6 hónapig küszködtünk, akkor elutasította a mellemet. Ma már tudom, hogy ez egy szoptatási sztrájk volt, és valószínuleg a drasztikus hozzátáplálás miatt.
Eszti. A harmadik szülésem elotti évek a megtérésem évei is. Eszti az elso hitbol vállalt gyermekünk, nála már Isten Igéjét is olvastuk. A szülés elotti évben volt egy mellmutétem. Egy tejmirigy alakult át kötoszövetté. Ez a vágás sok nehézséget okozott, nehezen ürült a tej ebben a mellemben, örökké hálás vagyok Csöpi novérnek a Vas utcában, hogy türelmesen kifejte az elso napokban. Nélküle talán nem sikerült volna a szoptatás. Késobb is nagyon gyakran volt mellgyulladásom, amikor elapadt a tej, de Eszti hosiesen küzdött, az orvos is bíztatott, hogy ne adjam fel. Néha óránként kellett mellre tenni, mert csak így volt elegendo. Igazából a születésekor olvasott zsoltárvers adott erot: „Mert te hoztál ki az anyám méhébol és biztattál anyámnak emloin, születésemtol a te gondod voltam, anyám méhétol te voltál Istenem.” (22. Zsoltár) Ha nincsenek ezek az ígéretek, akkor valószínuleg feladom. Így viszont láttam, hogy Istennek még az anyatejre is gondja van. 9 hónaposan már annyira fáradt voltam, hogy alig volt erom. Úgy láttam, hogy a tej is vizes, így áttértem az üvegre. Milyen kár, hiszen az anyatej egyébként is sok vizet tartalmaz, valószínuleg nyugodtan szoptathattam volna tovább is. Ahogy változott a szoptatási tanácsadás, úgy szoptattam egyre tovább. Sárit egy évig, Misit 14 hónapig, Évit 2év 4 hónapig szoptattam. Noémi az utolsó gyermekünk, o 2 év 5 hónapig minden nap, aztán még négy éves koráig alkalmanként szopott. Amikor óvodába került, egy hétig mindennap kérte, máskor hetekig nem jutott eszébe.
Misi. Az egy szem fiunk nem tudott rendesen szopni. Nála a mell kisebesedése okozott gondokat, de ezen is túljutottunk. Védonom hívta fel a figyelmemet a La Leche Ligára. Az általuk kiadott információs füzetbol (www.lll.hu/fuzetek) kiderítettem, hogy ez meg mellre helyezési probléma. Pontról-pontra leírták, hogyan kell jól csinálni. Elég mulatságos volt, ahogy az ötödik gyereket könyvbol szoptatom, de használt a segítség.
Évinél az volt a különleges, hogy semmilyen rendszert nem tartott, 2 órán keresztül állandóan szopott, aztán 4-5 órákat aludt. Éjszaka gyakran órákig kellett vele fel-alá sétálni, nem ülhettünk le, mert azonnal sírt. „Biztos a légnyomás különbséget érzi!” - vigasztaltuk magunkat. Egy éves korában olvastam el Dr William Sears Nighttime Parenting címu könyvét az éjszakai gondoskodásról, abban találtam néhány jó ötletet, hogy hogyan könnyítsen meg az éjszakákat ( meleg takarót tettem alá pl.),de a leghasznosabb az volt, hogy már este tegyem a nagy ágyra, hogy minél kevesebb helyváltoztatással lehessen megszoptatni. Addig a gyerekeket kiságyban altattam, éjjel kivettem oket, ha felsírtak, és ott maradtak az után. Öt gyereknél bevált, Évi túl érzékeny volt ehhez is. Kedves, okos, ragaszkodó kislány lett belole. Egyáltalán nem lett elkényeztetett. Az óvodában egy kar nélküli kisfiú, és egy gyengén látó kislány lettek a barátai. Nekik „szolgált” egész nap, mint egy kis diakonissza.
Személyes életem példája azt mutatja, hogy nincs kevés tej, csak hiányos ismeret. Ha tudtam volna 28 éve azt, amit ma tudok, akkor a nagyobbak is tovább szopnak. Azért írtam le a történeteimet, hogy bátorítsak másokat is. Ne adják fel, ha nehézséggel találkoznak, kérjenek segítséget!
A titok nyitja: szoptatás a szülés után a legrövidebb idon belül. Rooming-in, tehát 24 órás együttlét a babával. Fél évig csak anyatej, utána fokozatos hozzátáplálás, hogy egy éves korig a fo táplálék az anyatej legyen. Utána pedig lehetoség szerint addig kell szoptatni, amíg a baba kinövi ezt a szükségletét, akár 2 éves korig is vagy még tovább. 28 éve ezek a mondatok idegenül hangzottak volna. Ma már ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlása is. A bibliai korban is sokáig (2. Makk. szerint három évig) szoptattak, és ünnepet ültek az elválasztáskor (1. Mózes 2.8.).

Ágostonné Szőcs Anna
www.anyacska.hu

Szakmai ajánlások

1. Idézet a magyar Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásából: „Az élet első hat hónapjában a csecsemő igényeit optimálisan a kizárólagos szoptatás elégíti ki…az anyatej egy éves korig a csecsemő elsődleges tápláléka. Az új ételek bevezetése ne a szoptatás helyettesítése vagy befejezése miatt történjék, hanem annak kiegészítésére. Egyéves korban már egy-két étkezést a kisdedtáplálék biztosíthat. Az anyatej összes előnye továbbra is érvényesül. A tápláló funkciót fokozatosan a megnyugvás, a kötődés, az úgynevezett komfortszopás válthatja fel, mely eltarthat akár két éves korig is.” (Gyermekgyógyászat 2001. 52.évf. 3.szám 304. oldal)

2. Az ötvennegyedik World Health Assembly arra ösztönzi tagállamait, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői által a kizárólagos szoptatás ideális időtartamára vonatkozóan közzétett legújabb kutatási eredményeknek megfelelően aktívabban védjék, támogassák, és újabb módszerek kidolgozásával segítsék elő azt az - egész világra kiterjedő közegészségügyi javaslatra épülő - kezdeményezést, mely a gyermekek kizárólagos anyatejes táplálását szorgalmazza az első hat hónapban. A szervezet a két éves korig vagy azon túl is történő további szoptatás propagálására is buzdít, melyhez biztonságos, a gyermekek számára megfelelő kiegészítő táplálékokat kell biztosítani, és hangsúlyozta, mennyire fontos ennek a kezdeményezésnek a széles körű társadalmi megismertetése, hogy a közösségek betartsák ezeket a javaslatokat.

A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007