www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Szoptatás   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Miért szoptassunk?
új Hogyan szoptassunk?
Meddig szoptassunk?
Családtervezés - LAM
új Nem természetes
A Kódex-ről
Szoptatásaim története
Országok, szokások (előkészületben)
Mesterséges táplálás (előkészületben)
Élettörténetek
 
 
 
Untitled Document

Meddig Szoptassunk?
Az első hat hónapban az anyatejen kívül nincs szüksége más táplálékra a csecsemőnek. Ekkor lehet kezdeni a kóstolgatást. Az anyának el kell döntenie, hogy folytatja-e az igény szerinti szoptatást, emellé hozzátáplál, vagy tudatosan, o által irányítva választja el a gyermekét. A szakmai ajánlások szerint a legjobb a babának, ha az anyatej mennyisége egy éves korig megmarad, a szilárd ételt kiegészítésként kapja. A világ más tájain természetes a két éves korig, vagy még tovább tartó szoptatás. Nálunk még nem is olyan régen sürgették az anyákat, hogy egy éves korra válasszák el gyermekeiket, pedig 12 hónaposan a csecsemők még élvezik a szoptatást, láthatóan szükségük van rá. Sok édesanya úgy érzi ebben az életkorban, hogy döntést kell hoznia, mert a környezete csodálkozik, vagy helyteleníti ezt. Fontos, hogy maga döntsön a férjével egyetértésben, és a babának is jó legyen. Az anyatej a legjobb, amit kaphat, minősége nem romlik, immunizáló hatása pedig meglepő módon nő az elválasztással. A szopások továbbra sem csak a táplálásra szolgálnak. Fontos szeretetközlés ez az anya részéről, ellazulás, megnyugvás a baba számára. A korai elválasztástól nem növi ki a szopásigényét, más formában fog ez jelentkezni, például cumizik, vagy szopja az ujját, párna csücskét, vagy valamilyen póttárgyat. Ezek a szopáspótlékok csak hiányosan elégítik ki a szopásigényét, ezért megfigyelhetjük, hogy tovább is igénylik, mint a szoptatást. A legtöbb baba másfél éves korára elválasztja magát, de ha nem igény szerint szoptatják, a pótszert (cumit, ujját stb.) tapasztalatom szerint tovább fogja kérni, mint az anyamellet kérné. Lehet, hogy még iskolás korban is cumizik, ismerek egy olyan kislányt, aki tizenegy éves korában még szopta az ujját.
A szoptatás nem csak táplálék, hanem a szeretetközlés egyik fajtája, ezért ha idő előtti a megvonása igen gyakran viselkedési zavarokat okoz még olyan családokban is, ahol egyébként nyugodt a légkör. Talán rá sem jönnek az okára: a gyerek nem szopott, nem elégült ki a szeretetigénye. Nem tudatosult benne, hogy feltétel nélkül szeretik, ezért lázad. Egyszer találkoztam egy családdal, ahol a kisfiút másfél éves korában egyik napról a másikra elválasztotta az édesanya, hogy férjével Amerikába mehessen tanulmányútra. A gyerek nem volt még érett az elválasztásra. Szomorú volt látni, hogy szinte csüngött az anyján. Ezt a traumát nehezen fogja kiheverni. Szerintem egy amerikai út nem ér meg ekkora áldozatot. A család legyen fontosabb, mint a karrier.
Egy éves korra a legtöbb gyereknél kialakul valamilyen napi rendszer, kedvenc szopási időpőntok. Ezek általában az elalváshoz, ébredéshez kötődnek. Figyeljünk a valóban igény szerinti szoptatásra! Az elutasító magatartáshoz hasonlóan az sem jó, ha mindig megszoptatjuk ebben az életkorban, ha kell, ha nem. Lehet, hogy éhes, vagy babusgatásra van szüksége. Egyre több aktív foglalkozást, játékot igényel. Sokszor egyszerűbb megszoptatni egy gyermeket, mint leülni vele játszani. De ha velünk együtt eltöltött időre volt igénye, akkor a szoptatás nem fogja megnyugtatni, még nyűgösebb lesz. Ettől viszont az anya válik idegessé, ami nem tesz jót a kapcsolatuknak. Lehet, hogy unatkozik a baba. Be lehet vonni valamilyen otthoni tevékenységbe. Ha odafigyelünk rá, ezzel segítjük az önállósodását. Előbb vagy utóbb abba fogja hagyni a szopást, de rajtunk is múlik, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekünk lesz, vagy labilis idegrendszerű hipermotil. (Természetesen előfordul, hogy egy baba gyengébb idegrendszerrel születik, de akkor még több szüksége van a szoptatásban megnyilvánuló szeretetre). Hét gyermekünk van, szinte pontosan megfigyelhető rajtuk, hogy mennyit tudtam a szoptatásról, csecsemogondozásról akkor, amikor kicsik voltak. Bárcsak előbb tudtam volna mindezeket, elkerülhettünk volna sok, nehéz helyzetet.
Ha problémák vannak a szoptatással, lehet segítséget kérni. Ha ennek ellenére nem sikerül úgy, ahogyan szeretné, akkor sincs veszve minden, csak tovább fog tartani az az idő, amíg sok-sok szeretgetéssel, kitüntetett figyelemmel meggyőzzük gyermekünket arról, hogy szeretjük, és számíthat ránk a bajban. A szoptatásért is, mint minden másért lehet és kell is imádkozni.
A bibliai korban sokáig szoptattak. Izsákról ezt olvassuk: „Amikor a gyermek nagyobb lett, elválasztották. Ábrahám pedig nagy lakomát készített azon a napon, amelyen elválasztották Izsákot” (1. Mózes 21.8 ) „A szoptatás a bibliai korban aránylag sokáig tartott, a Makk 7.28 szerint az elválasztás kb. 3 éves korban történt (vö. 1. Sám. 1.22-24-et is)” (Biblia Magyarázó jegyzetekkel Kálvin Kiadó 1996. 41.oldal). Az 1. Sámuel 1-ben Anna történetét olvassuk, aki hosszú várakozás után kap gyermeket, akit Istennek szentel. Legalább 3 éves korig szoptatja, még a templomba se megy fel addig, amíg el nem választotta. Évezredeken keresztül így szoptattak az anyák. A Hagyomány menüpont alatt olvasható egy tanulmány a régi magyar szoptatási szokásokról. A korai elválasztás nem volt szokás faluhelyen. Ma viszont igen ritka az egy éven túli szoptatás. Mi történt?
A 19. század végén kezdődött az általános változás a szoptatás módját és időtartamát illetően. Egy Czerny nevű német orvos vezette be a csecsemők 24 órás éheztetését, az anya és csecsemője elkülönítését, a 3-4 órás szoptatási rendszert. Azért is különös ez, mert a német nyelvben a „stillen” szó jelenti azt is, hogy szoptatás, és az is, hogy elcsendesíteni. A német anya számára tehát a szoptatás jelentette a megoldást a csecsemő sírására. Mivel az új módszer azt ígérte, hogy a csecsemők fegyelmezettek lesznek, más országokban is átvették, sőt, végigsöpört az egész világon. Évtizedekkel később derült csak ki, hogy a rendszeres szoptatás hatására apad el sok nő teje. Sajnos azonban addigra már szinte beivódott a köztudatba az, hogy az igény szerinti szoptatás kényeztetés, a sok dajkálással el lesz rontva a gyermek, uralkodni fog a családon stb. A 40-es évekre teljesen általánossá vált a 3-4 órás rendszer szerinti etetés, a 60-as években pedig, mire felnőttek ezek a gyerekek robbanás szerűen estek szét a családok a hippi mozgalomban. Ma már szoptatási és szakmai szervezetek kétségbeesett harcot folytatnak az anyatejért, de a helyzet még mindig nem megnyugtató. Vannak országok, ahol a nőknek csak kb. 30%-a kezd el egyáltalán szoptatni. Ha el is kezdik, hamar abbahagyják. Sok keresztyén család is elfogadta a Czerny által ajánlott módszert, mert engedelmes gyerekeket akartak nevelni. Pedig az engedelmességet a jó kapcsolat kialakításával kell elkezdeni, hogy szeretetből fogadjon szót a gyermek, ne félelemből. Szoptatni lehetőleg addig kell, amíg a gyermek kinövi ezt a szükségletét.

Bővebben a témáról: www.lll.hu/cikkek/hozzataplalas

Ágostonné Szőcs Anna
www.anyacska.hu

Információ szoptatással kapcsolatos kérdésekben: 
La Leche Liga: www.lll.hu
Szoptatásért Magyar Egyesület: www.szoptatasert.hu
www.szoptatasportal.hu

Olvasnivaló:
Ajánlott olvasmány:
www.lll.hu/cikkek/alapismeretek
www.lll.hu/cikkek/egészség
www.lll.hu/cikkek/tenyek
www.lll.hu/cikkek/tevhitek
www.lll.hu/cikkek/egyeven_tul

Szoptatás című könyv- Kismama KiadóA letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007