www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Szoptatás   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Miért szoptassunk?
új Hogyan szoptassunk?
Meddig szoptassunk?
Családtervezés - LAM
új Nem természetes
A Kódex-ről
Szoptatásaim története
Országok, szokások (előkészületben)
Mesterséges táplálás (előkészületben)
Élettörténetek
 
 
 
Untitled Document

Hogyan szoptassunk?

 

Igény szerint vagy háromóránként? Íme egy példatörténet:

  Kastélyudvar 200 évvel ezelőtt. A gróf kedvenc kocsisának a felesége első babáját várja. Még van néhány hét szülésig, de a nemesasszony máris fontosnak tartja, hogy hasznos tanácsokkal lássa el a leendő anyát:

- Aztán Juliskám, nehogy össze-vissza szoptasson ám! Csak úgy, háromóránként, hogy rendszerhez szokjon a kis pulya.!

>- Na de, nagyságos asszony! Nekünk nincs is óránk! Egyébként meg maguknak se!

Ezzel a rövid történettel akár le is zárhatnánk ezt a részt: Akinek van füle a hallásra, hallja meg, de sajnos nem ilyen egyszerű az egész. A három-négy órás rendszer úgy beleivódott a közgondolkodásba, hogy szinte vallásos tisztelet övezi, mivel azzal az igeverssel erősítik, hogy mindennek rendelt ideje van (Prédikátor Könyve 3.-8)

Pedig ha ezt az igerészt figyelmesen tanulmányozzuk, akkor azt látjuk, hogy a születésről igen, de a szoptatásról nincs is benne szó. Inkább az a gondolat következik belőle, hogy nem tudjuk, hogy Isten mit mikor hoz el az életünkbe, ez egyáltalán nem kiszámítható. Szó sincs itt rendszerességről!

Vajon van-e valamilyen utalás a szoptatás módjára nézve a Bibliában, vagy a saját bölcsességünkre, orvosi véleményekre vagy másra vagyunk utalva ennek eldöntésében? A Meddig szoptassunk? című cikkben (www.anyacska.hu/szoptatas.php?id=content_sz3 )arról

írok, hogy a bibliai korban évekig szoptattak. Hogyan volt ez lehetséges, amikor a mai anyák arról panaszkodnak, hogy elapad a tejük 6-7-9 hónapos korban vagy még előbb. A válasz egyszerű: A régi anyák nem időre szoptattak, hanem a baba igényeinek megfelelően 8-10 alkalommal egy 24 órában. Nemcsak a baba igényeit tartották egyébként szem előtt, hanem céljuk volt az is, hogy ilyen szoptatás mellett hosszú ideig terméketlenek maradjanak. A szoptatás és termékenység összefüggéséről itt olvashatnak: www.anyacska.hu/szoptatas.php?id=content_sz4

Isten az igény szerinti szoptatást rendelte a csecsemőknek, hogy mindig elegendő legyen a tejmennyiség, hogy jó legyen a kötődés anya és gyermeke között, és azért, hogy  ne legyen várandós az anya addig, amíg a csecsemő nem elég érett az elválasztáshoz. Ha egy babának nagyobb a szopásigénye, akkor gyakrabban és hosszabb ideig fog szopni. Az ember ugyanis nem gép, hogy egységes utasításokat kelljen megfogalmazni a karbantartásához. A babák egyéniségek, és éppen ez a változatosság teszi széppé a velük való foglalkozást.

Hét gyermekünk van, mindegyiket szoptattam, az első kettőt még hitetlen fejjel, de nagyon nagy vágy volt bennem a szoptatásra. Azt tanácsolták, hogy három-négy óránként szoptassak, hogy rendre szokjon a baba. Megfogadtam a tanácsokat, de csak 5-6 hónapig sikerült a szoptatás. Akkoriban, 30 évvel ezelőtt ez szép teljesítmény volt, büszke is voltam rá. Később azonban változott a szoptatásról alkotott nézet, én is egyre többet tudtam a szoptatásról, és tovább is tudtam így táplálni a gyerekeket. Az utolsót négy évig. Rájöttem ugyanis, hogy az egész a kereslet-kínálat elve alapján működik. Ha nem adok semmilyen pótlást akkor sem, amikor kevesebbnek érzem a tejet, hanem megszoptatom, mindig jól fog lakni a baba. Rájöttem arra is, hogy

 

A SZOPTATÁS NEM CSAK ETETÉS, hanem a legjobb módja annak, hogy kielégítsük a baba egyéb szükségleteit is.

            - Jó, ha szomjas, mert a szoptatás elején vízszerű folyadék jön a mellből (Isten gondoskodott arról,     hogy ne kelljen teáztatni).

            - Jó, ha fáj a hasa, mert a meleg tej oldja a görcseit.

            - Jó, ha megnyugvásra vágyik, mert kilenc hónapig állandóan az anyjával volt, nem fog egyik percről a másikra háromóránkénti együttléthez szokni káros következmények nélkül.

            Egyik ilyen negatív következmény az, hogy elapad a tej, mert kevés anya olyan bő tejű, hogy a háromóránkénti rendszerrel sokáig megmaradjon a tej. Ha idegesebb, fáradtabb, csökken a mennyiség, amit gyakoribb szoptatással lehet növelni. MINÉL GYAKRABBAN SZOPIK A BABA, ANNÁL TÖBB TEJ TERMELŐDIK.

            A másik negatív következmény az, hogy az anyatej összetétele más, ha ritkábban szopik a baba. Bizonyos vitaminok, nyomelemek csak a baba igényei szerinti szoptatás esetén válnak ki optimális mennyiségben az anyatejből. D-vitamin például meglepő módon a vizes fázisban van, tehát a szoptatás elején jut hozzá a csecsemő. A K-vitaminról pedig a következőket olvastam (hiánya vérzéses megbetegedést okoz):„K-vitamin az anyatejben is van, ám mennyisége nagy egyéni ingadozást mutat az anya tápláltsági szintjétől és a tejelválasztás időszakától függően. Az előtejben ugyanis magasabb koncentrációban fordul elő, mint az érett anyatejben, ezért különösen fontos, hogy az újszülött első pillanattól fogva akkor és annyi ideig szophasson, ameddig akar” (Országos Csecsemő és Gyermekegészségügyi Intézet)

 

Ágoston Noémi (7 éves) rajza

 

 

Néhány gyakorlati gondolat:

1.    A nyugodt várandósság és a gyógyszeres és más beavatkozás nélküli szülés elősegítik a szoptatás jó beindulását. De ha például olyan fájdalomcsillapítót kap az anya, amelyben nyugtató is van, az átmegy a tejbe, és a baba nehezebben ébred fel szopni.

2.    Nagyon fontos, hogy szülés után ne különítsék el a babát, és minél előbb, de egy órán belül mindenképpen mellre kerüljön. Ha utána is együtt maradnak rooming-in ellátásban, és az anya igény szerint szoptat, naponta átlag 10-szer, akkor alapozza meg legjobban az elegendő tejellátást. Az első napokban kevés tejre van szüksége a babának. Valójában egy evőkanálnyi mennyiséggel kezdi az első napon.

3.    Régen azt a tanácsot adták a frissen szült anyának, hogy kettő helyett egyen. Ez igaz, de annyiban módosítanám, hogy a másik személy csak 3-4 kiló. Tehát mindössze kb. 500 kalóriával kell többet enni. Figyelni kell arra is, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon az anya, barna kenyeret stb. A húsra szükség van, a keresztyén anya nem lehet vegetáriánus. „Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal.” (1 Tim. 4,4)

4.    A folyadékfogyasztást se kell túlzásba vinni. Az anya vizelete világos színű legyen. A legjobb ital a víz, vagy ásványvíz, frissen préselt gyümölcslé, gyümölcstea. A magas cukor-, színezék-és tartósító tartalmú üdítőitalokra semmi szükség.

5.    A szoptatás a csecsemő legtöbb szükségletét kielégíti az első hat hónapban, a cumi, vagy a cumisüvegből adott folyadék zavart okozhat a szoptatásban, melyet később nehéz lehet korrigálni. 30 éve 6 hetesen gyümölcsöt, 3 hónaposan főzeléket kellett adni, mert úgy gondolták, hogy a tej már nem elég ebben az életkorban. Ezt az a megfigyelés előzte meg, hogy 6 hetesen és 3 hónaposan gyakrabban kezdtek el sírni a csecsemők. Milyen kár, hogy nem tudtak az akkori szakértők az életkori ugrásról, vagyis arról, hogy ebben az életkorban hirtelen megnő a tejigény, de gyakoribb szoptatással a mennyiséget lehet növelni. Általában néhány nap alatt felszaporodik a tej a kívánt mennyiségre, és akkor ismét ritkábban lehet szoptatni. Szoptatás után fejést ajánlottak régen, hogy a tejmennyiség megmaradjon, pedig a szoptatás végén termelődő tejre nagy szüksége van a babának, mert az táplálóbb, kalóriadúsabb. A legértékesebb tejet tehát kiöntötték vagy másnak adták. Milyen kár!

6.    30 évvel ezelőtti szoptatási gyakorlat nemcsak az időre szoptatásban és a korai hozzátáplálásban volt téves, hanem abban is, hogy ki kellett hagyni egy szoptatást, helyette adtuk a gyümölcsöt vagy főzeléket. Ez a módszer is  hozzájárult a tej korai elapadásához a legtöbb anyánál. Pedig semmi sem indokolta a hat hónapos kor előtti elválasztást, az igény szerinti szoptatást is lehetett volna folytatni addig, amíg a csecsemő kinövi ezt a szükségletét. Ma már tapasztaljuk, hogy ez másfél éves kor körül következik be, de lehet jóval később is. Hogy az anyatej mennyisége megmaradjon, a szilárd ételt a szopás után, nem előtte és főleg nem helyette adjuk. Az elválasztáskor megnő az anyatejben az immunanyagok koncentrációja, tehát fél éves, sőt egy éves kor után sem veszít az értékéből.

 

 

Ma már több önkéntes szervezet illetve egyén foglalkozik szoptatási tanácsadással. Honlapokat, könyveket lehet olvasni. Fontos azonban, hogy az itt olvasottakat keresztyén értékrendünkkel mindig egyeztessük össze. A természetgyógyászati módszerek többségét nem fogadhatjuk el: akupunktúra, jóga meditáció, homoepátia. Ezek valójában inkább természetvallások, mint természetgyógyászat. (Olvasásra ajánlom Dr. Erdélyi Judit Természetgyógyászat az Ige mérlegén és a Gyógyulni minden áron? című könyveit)

A homoepátiáról:

www.eletescsalad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=10.

Vezessen bennünket az az igevers, hogy „…mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok!” (1. Thessz. 5. 21-22)

 

Információ szoptatással kapcsolatos kérdésekben:

 

La Leche Liga: www.lll.hu

Szoptatásért Magyar Egyesület: www.szoptatasert.hu

www.szoptatasportal.hu

www.perinatal.hu

 

 

Olvasnivaló:

www.lll.hu/cikkek/alapismeretek

www.lll.hu/cikkek/egészség

www.lll.hu/cikkek/tenyek

www.lll.hu/cikkek/tevhitek

 

Szoptatás könyv - Kismama Kiadó

La Leche Liga információs füzetei: www.lll.hu/fuzetek

Megrendelhetők a megrendeles@lll.hu címen vagy 1022 Budapest Herman Ottó u. 18. címen

Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás – Kismama Kiadó

Kismama magazinok. A folyóirat a legjobb édesanyáknak készült szaklap a témában, de figyelembe kell venni, hogy nem hívők írják. A horoszkópot, vagy a ma divatos keleti vallásokra való utalásokat természetesen nem ajánlom.

DVD Szoptatás – megrendelhető: titkar@szoptatasert.hu

 

 

 

 

 

 A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007