www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Szoptatás   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Miért szoptassunk?
új Hogyan szoptassunk?
Meddig szoptassunk?
Családtervezés - LAM
új Nem természetes
A Kódex-ről
Szoptatásaim története
Országok, szokások (előkészületben)
Mesterséges táplálás (előkészületben)
Élettörténetek
 
 
 
Untitled Document

Miért szoptassunk?

A szoptatás a csecsemők táplálásának leghelyesebb módja - valljuk, s valószínűleg kevés keresztyén asszony van, aki ezzel nem ért egyet. Isten teremtette az embert, férfivá és nővé teremtette. A férfit a család gondviselőjének szerepével bízta meg, az asszony pedig a gyermekszülés, a gyermekek táplálásának a feladatát kapta. Nem véletlenül van mellük a nőknek.

Ágoston Évi rajza

Azért teremtette ezt a szervünket Isten, hogy anyatejet termeljen, a tej csomagolása lehet tetszetős, de nem ez az elsődleges szempont. Minden emlős teje más, ezért az emberanya teje pontosan olyan, amilyenre az embercsecsemőnek szüksége van. Nem helyettesíthető kockázat nélkül sem tehén-, sem kecske- vagy más emlős tejével. A tápszereket sem sikerült úgy összeállítani, és soha nem is sikerülhet, hogy anyatejpótlóak legyenek.
Az anyatejben speciális anyagok találhatók, melyek az agy fejlődését segítik elő, fehérjéje rendkívül jól emészthető. A szoptatott babák IQ-ja magasabb, mint a tápszeres babáké. Az anyatej enzimekben gazdag, laktoferrint tartalmaz, mely segít a vas felszívódásában. Az anyatejben lévő vas közel 50%-a szívódik fel a laktoferrinnek köszönhetően, míg a tápszerekből csak 7%. Az anyatejben levő zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége és aránya teljesen ideális, alkalmazkodik a baba igényeihez, egy szoptatáson belül is változik úgy, ahogyan a baba igényli. Bizonyos anyagokat, mint például az anyatejben lévő oligoszacharidokat még nem sikerült mesterségesen előállítani, ezek pedig nagyon fontos védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Ráadásul az anyatej élő sejteket tartalmaz, melyek a csecsemő szervezetében elpusztítják a kórokozókat. Az anyatejben lévő immunanyagok koncentrációja nő az elválasztás idején, tehát a későbbi hónapokban is jobb, mint más anyatejpótló. Nem csoda tehát, hogy az anyatejjel táplált gyermekek egészségesebbek, mint tápszeres társaik. Az elmúlt években kiderült, hogy a sok-sok allergiás megbetegedés, fülgyulladás, légúti fertőzések, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, elhízás stb.  gyakran  a helytelen szoptatási szokások és a korai hozzátáplálás és elválasztás negatív következményei. Például azoknak a gyermekeknek, akiket legalább fél éves korukig kizárólagosan szoptattak, fele akkora esélyük van arra, hogy 15 éves koruk előtt rákos betegséget kapjanak, mint azoknak a gyerekeknek, akiket nem szoptattak.(The Lancet aug. 13. 1988.)
A szoptatott babák nyugodtabbak, a szoptatással megvalósuló testközelség jobb kötődést eredményez az anya és a gyermek között. Az anyának is jobb, ha szoptat, mert sok időt, és pénzt megtakarít, ráadásul a szoptatással csökken bizonyos betegségek pl. emlőrák, mellrák kockázata. Az Egészségügyi Világszervezet ezzel kapcsolatos ajánlása így hangzik:
Az ötvennegyedik World Health Assembly arra ösztönzi tagállamait, hogy az Egészségügyi Világszervezet szakértői által a kizárólagos szoptatás ideális időtartamára vonatkozóan közzétett legújabb kutatási eredményeknek megfelelően aktívabban védjék, támogassák, és újabb módszerek kidolgozásával segítsék elő azt az – egész világra kiterjedő közegészségügyi javaslatra épülő – kezdeményezést, mely a gyermekek kizárólagos anyatejes táplálását szorgalmazza az első hat hónapban. A szervezet a két éves korig vagy azon túl is történő további szoptatás propagálására is buzdít, melyhez biztonságos, a gyermekek számára megfelelő kiegészítő táplálékot kell biztosítani, és hangsúlyozta, mennyire fontos ennek a kezdeményezésnek a széles körű társadalmi megismertetése, hogy a közösségek betartsák ezeket a javaslatokat.

A szoptatás nemcsak a testi, hanem a lelki egészség miatt is fontos. A helyes anya-gyermek kapcsolat egy nagyon szoros függőséggel indul, ahol szinte egy egységet képez a kettő. Dr. Pálhegyi Ferenc írja Keresztyén házasság című könyvében, hogy századunk pszichológiai megfigyelései nem is sejtett mértékben húzták alá az anyaság, az anya-gyermek kapcsolat jelentőségét. Idézem: „Kiderült, hogy az anya-gyermek kapcsolat mindkét fél számára ösztönhelyzet. Az anya számára is genetikus program diktálja a tennivalókat, érzi: mit és hogyan kell tennie, miközben élvezi a gyermekét, és kielégülést nyújt számára a babával való foglalkozás. Ha mindezt nem teszi meg, lelke mélyén kielégületlen marad, hiányérzet vagy lelkiismeret furdalás gyötri. Nem ritkán a serdülő, már leválni készülő, gyermekén igyekszik bepótolni a kicsinek meg nem adott törődést és gondoskodást...”
A kutatások szerint tehát a szülői bánásmód befolyásolja a gyerekek lelki fejlődését is. Ezt persze a magyar anyák évszázadok óta tudják. Egy csángó anyát kérdeztek, hogy hogyan védte meg a gyerekeit az ártó hatásoktól. „Hát szerettem üket nagyon!” - mondta.
Ha tehát szeretettel veszik körül, nyugodtabb lesz a csecsemő, ha kielégítik az igényeit, jobban fejlődik az önértékelése is. Manapság nagyon gyakran adnak cumit a babáknak, ha sírnak, pedig ez sok szoptatási probléma okozója, ráadásul azt sugallhatja a csecsemőnek, hogy ő nem fontos az édesanyának. Ha sírós a baba és a szoptatás nem segít, akkor egy hordozókendő rendszerint beválik, hiszen az első életévben a babáknak sok testközelségre, meleg szemkapcsolatra, és egy biztos személy gondoskodására van szüksége. Ha az őt gondozó személyek gyakran cserélődnek, ha hagyják sokáig sírni, akkor meginog a biztonságérzete, nem tud senkihez sem kötődni. Nagyobb eséllyel lesz depressziós, vagy valamilyen más szenvedélybetegség rabja. Ha szoptatják, akkor ezek az alapvető igényeit, testközelség, kitüntetett figyelem könnyebb kielégíteni.

Ágostonné Szőcs Anna        
www.anyacska.hu

Információ szoptatással kapcsolatos kérdésekben:
La Leche Liga:  www.lll.hu    
Szoptatásért Magyar Egyesület: www.szoptatasert.hu
www.szoptatasportal.hu
Könyvajánló:
Szoptatás könyv- Kismama Kiadó
La Leche Liga információs füzetei: www.lll.hu/fuzetek
www.lll.hu/megrendeles címen vagy 1022 Budapest Herman Ottó u. 18. címen  
DVD:  Szoptatás: megrendelhető: titkar@szoptatasert.hu
Ajánlott olvasmány:
www.lll.hu/cikkek/alapismeretek
www.lll.hu/cikkek/egészség
www.lll.hu/cikkek/tenyek

www.lll.hu/cikkek/tevhitek

A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007