www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Hit   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Hitvallás
Imádságok
Ünnepek(előkészületben)
Advent
Betlehemi csillaghódolás
Karácsonyi üzenet
Újév
Húsvét
Pünkösd
Augusztus 20
új Linkajánló
Hitvédelem(előkészületben)
 
 
 
Untitled Document

Újév

 

A bűnbánat, mint az újrakezdés előfeltétele

 

Beszélgetés Frajna András katolikus lelkésszel.

 

-  Sok ember fogadkozik újévkor, hogy például leszokik a dohányzásról, vagy kibékül a haragosaival, de idővel, még ha átmenetileg sikerült is megállni, újra visszaesik. Mi lehet ennek az oka?

- Minden kezdetben van valami szép ígéret akár új munkahelyen kezdünk, akár új  barátságokat, kapcsolatokat építünk. Emberhez méltó, értelmes életet csak reménykedve, hittel és a bizalom légkörében lehet élni. Így az év kezdetén is nagy és fontos célkitűzéseket teszünk, mert eredményeket akarunk elérni. Elégedetlenek vagyunk, ígéreteket teszünk, de ezek mindig túlzóak. Később, ha fontolóra vesszük őket, kiderül, hogy azért nem tudjuk teljesíteni, mert túlvállaltuk magunkat. Aki pedig erején felüli célokat tűz ki maga elé, az a maga erejéből azt el nem érheti. Nagyon nehéz ezt beismerni és segítséget kérni, mert senki sem szereti azt az arcát mutatni másoknak, amelyik a gyöngébb. Önmagunk előtt is megszépítjük magunkat és be is tudjuk csapni magunkat. Egyedül az Isten ismer bennünket tökéletesen, kimerítően. Ezért kell Őelőtte vizsgálni magunkat, terveinket, Tőle tanácsot kérni. Megakadunk, vergődünk, nem értjük magunkat és a világot sem mindaddig, amíg nem tudunk őszintén Istenre hagyatkozni.

- Úgy látja tehát, hogy kudarcaink oka az is, hogy nem keressük magunkban a hibát, nem tartunk bűnbánatot?

- Feltétlenül.

- Milyen az igazi bűnbánat?

- Az igazi bűnbánat helyes Isten-és önismeretből származik. Évek folyamán rájövünk, hogy nem ismerjük magunkat, nem azzal foglalkozunk. Pl. a megélhetés gondjai elveszik az energiánkat. Régebben nem volt ilyen magas az életszínvonal, mégis elégedettebbek voltak az emberek. Természetes, hogy törekszünk többre, de ha másokat akarunk megelőzni, mindig találunk olyat, akit megelőzhetünk. Ez lelki síkon is így van. Észreveszem a hibáimat, de találok olyanokat, akiknél különb vagyok. Így semmi sem változik, de ezzel nyugtatgatom magam.

- Ha felismerem a hibáimat, meglátom valamilyen bűnömet, elég-e Istentől bocsánatot kérni? Hogyan kell rendezni elrontott kapcsolatainkat?

- Minden hibánkkal, mulasztásunkkal, szeretetlenségünkkel az Istentől meghatározott rendet zavarjuk meg. Az Isten Jézus Krisztus áldozata érdeméből a bűneinket meg akarja bocsátani, de ennek feltétele az igazi bűnbánat. Természetes, hogy Istentől bocsánatot kell kérni, de ez nem elég. Jézus krisztus nagyon világosan fogalmazott, amikor azt mondta: Még ha ajándékodat viszed is az oltár elé és ott eszedbe jut, hogy valakinek jogos panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el és békülj ki vele, és csak azután ajánld föl adományodat. (Máté 5, 25 alapján) Sokféle hibát, bűnt követhetünk el. Ha az igazunkat keressük, tévedhetünk, de ha megbocsátunk, vagy bocsánatot kérünk, soha nem tévedünk. A "lelki egyensúly", a szív békéje legalább olyan nagy érték, mint a becsületünk. Ne sajnáljuk helyreállítani, ha felborult. Jézus a Máté 18,21-ben azt mondja Péternek, hogy nemcsak hétszer, hetvenhétszer is meg kell bocsátanunk. Majd a későbbi versekben az adós szolga példáján bemutatja, mi történik velem, ha nem bocsátok meg. A szolga sokkal volt adós a gazdájának, de az megszánta és elengedte a tartozását. Ennek ellenére a szolga mégsem engedte el egyik szolgatársa sokkal kisebb adósságát, ezért ura visszavonta a tartozás elengedését. Végül Jézus ezt az értelmezést fűzte a párbeszédhez: "Így tesz Mennyei Atyátok is veletek, ha szívből meg nem bocsátotok egymásnak". (Máté 18,35)

- Visszatérve a kiinduló kérdéshez: miért van az, hogy újra és újra elbukunk?

- Mert az emberi természet rosszra hajlik, a magunk erejéből nem vagyunk képesek elérni a kitűzött célokat, hiszen sokszor azt sem tudjuk, mit szeretnénk elérni. Isten segítsége nélkül nem valósulhatnak meg célkitűzéseink. Ő ad erőt ezekhez. Isten az Ő Fiában, Jézus Krisztusban bemutatta, hogyan lehetünk hűségesek ígéreteinkhez.

- Köszönöm a beszélgetést.

 

Olvasnivaló:

http://www.magyarkurir.hu/pview.php?id=30537/

 A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007