www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Hagyomány   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Szoptatás régen
Étkezési szokásaink
Népi hagyományaink
Olvasó gyerekek
Takarékos ötletek
Névadás - (előkészületben)
 
 
 
Untitled Document

Takarékos ötletek

Jézus mondja: „...ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?
            Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk?  - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik, a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6. 25-34)

           

Ha egy édesanya igény szerint szoptat és sok gyermeket vállal, akkor hosszú ideig nem tud munkát vállalni. Hogyan boldogulhat egy család egy fizetésből és gyesből, gyedből? Nemcsak Magyarországon nehéz ez. Az Egyesült Államokban sincs kolbászból a kerítés. Hallottam olyan keresztény közösségről, ahol úgy döntöttek, hogy kiadásaikat befagyasztják a 70-es évek szintjén. Nem hagyják magukat sodortatni a fogyasztói szemlélet által. Donna Poole amerikai édesanya hasonlóan gondolkodik. Egy hosszabb cikkéből válogattam néhány gondolatot arról, hogyan boldogulnak kevés jövedelemből. Legyen ez bátorítás, hogy nem vagyunk egyedül.
„Igyatok vizet, ne szódát vagy gyümölcsléket, kivéve különleges alkalmakkor! Ne vegyél több papírtörölközőt és papírszalvétát! (A régi pelenkákat rongynak használjuk.) Textilszalvétát használunk, hacsak nincs nálunk túl sok vendég ebédre, vagy vacsorára.
Ne ragaszkodj egy árufajtához! Vágd ki a kuponokat, és olyan üzletekben vásárolj, ahol beszámítják őket! Mindig olyan árut vegyél, ami akciós!
A hús legyen mellékfogás, tégy egy marékkal rakott ételekbe, spagettibe, levesbe, raguba! Ezzel sok pénzt takaríthatsz meg, nem is beszélve a kilókról.
Tartósíts és fagyassz le annyi ételt, amennyit csak tudsz! (Voltak olyan évek, amikor 1000 l-t is eltettünk). Ha nincs helyed veteményeskertnek, vásárolj nagy tételekben a zöldségpiacról.
Ne vegyél félkész vagy készételeket! Ne felejtsd el, hogy bármilyen az otthonkészült sütemény vagy kelt tészta, a család ugyanúgy fogja élvezni.*
Egy édesanya, aki otthon marad, más alkotó módon is sok pénzt tud megtakarítani.
Fogadd el a használt ruhákat és szortírozd őket méret és nemek szerint, aztán vidd föl őket dobozokban a padlásra! Ez időt vesz igénybe, ezen kívül tavasszal és ősszel is át kell nézni őket, hogy mit tettél félre, de rengeteg pénz megtakarítást jelent. Vásárolj használt, olcsó ruhát! Mi ezt tesszük, de remélem, hogy ez nem látszik meg rajtunk. Amikor mégis új ruhát veszel, vásárolj szezon végén.
            Kövesd a nagymamáink által nagyra tartott életelveket: használd el, koptasd el, tedd használhatóvá, vagy legyél meg nélküle!   
            Vannak anyák, akik azért dolgoznak, hogy a család talpon maradjon. Vannak, akiknek beteg a férjük, vagy óriási orvosi költség terheli a családi kiadásokat. Másoknak tanul a férjük, vagy más elfogadható indokuk van arra, hogy távol legyenek az otthonuktól. Sok dolgozó nő semmire sem vágyik jobban, mint, hogy főállású anya lehessen. Ha bele tudsz nézni az Úr Jézus mindent tudó szemébe és tudsz kielégítő okot adni arra, hogy az otthonodtól távol dolgozz, távol legyen tőlem az, hogy kritizáljalak.
            Egyes asszonyok meggyőzik magukat arról, hogy állásuk szükséges. Valóban szükséges lenne akkor is, ha mértékletesen és egyszerűen élnének? Egyes asszonyok, még keresztyén körökben is, csak azért dolgoznak, mert az anyagiasság csábítja őket...  " Egy átlagos amerikai gyerek 300 dollár értékű játékot kap évente. " (Servant, Január). Ugyanannak az átlaggyereknek az anyukája valószínűleg nem volt otthon egész évben. Egy ilyen csere sehogy sem éri meg az árát.”
DONNA POOLE
 (A Gospel Herald and the Sunday School Times 1996. nyári számából)
*A készételekben egyébként is rengeteg adalékanyag van, színezék, tartósító, ízfokozó, melyek között több rákkeltő is akad. Legjobb és legegészségesebb is, ha a lehető legtermészetesebb állapotukban fogyasztjuk az ételeket.
A következő gondolatokat a Református Nőszövetség Hírlevelében találtam:

Egy levél

  Ha ma reggel egészségesen ébredtél, akkor áldottabb vagy, mint az az egymillió ember, aki nem éli túl ezt a hetet!
  Ha sohasem élted át a háború borzalmát, a fogság magányát, a kínzás fájdalmát vagy az éhezés reménytelenségét...akkor boldogabb vagy, mint 500 millió ember a világon!
  Ha templomba járhatsz anélkül, hogy ezért üldöznek, zaklatnak, letartóztatnak, megkínoznak, vagy kivégeznek, akkor áldottabb vagy, mint 3 millió ember a világon!
  Ha van otthon ennivalód, több váltás ruhád, tető a fejed felett, és még ágyad is van, akkor gazdagabb vagy, mint az emberek 75%-a a világon!
  Ha van bankszámlád, pénz a zsebedben, és több tányér étel közül választhatsz, ha otthon ebédelsz, akkor a világ leggazdagabb 8%-ának része vagy!
  Ha a szüleid élnek, és még nem váltak el, akkor ritka szerencsés vagy, mert ez nagyon keveseknek adatik meg!
  Ha elolvastad ezt a levelet, akkor kétszeresen is áldott vagy: egyrészt, mert valaki gondolt rád, amikor elküldte, másrészt, mert kétmilliárd ember a világon nem tud olvasni!

Ágostonné Szőcs Anna
www.anyacska.hu
A letltsek szabadon felhasznlhatk, a nv (gostonn Szcs Anna) s a honlapcm (www.anyacska.hu) megjellsvel.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007