www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Család   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


 
"A keresztyén asszony számára Isten után első a család. Nem a férj, nem a gyerekek és nem a háztartás vagy a munkahely. A szerető családi kapcsolatok azt követelik, hogy mindenkivel a szükségletei szerint foglalkozzanak. A Szentírás világossá teszi, hogy a férj a vezető, de az ő feladata ezzel az is, hogy segítsen a szükségletek felismerésében és betöltésében."
 
Házasság
Házasságunk üzenet
új Jó házasság
Gyermekek veszélyben
Baj van a gyerekkel?
Abortusz
Feleség és Anya
Egy boldog feleség
Kenyai családok
Zene a családban (előkészületben)
Élettörténetek
új Együtt a gyermekért
új A férfi szerepe a családban
új Nagycsalád
 
 
 
Untitled Document

Gyermekek veszélyben

Mottó: „Az igazi szeretet a másikkal való valamilyen közösségi érzésből fakadó vágy, mely a másik javát akarja.
De vigyázzunk, a valós szeretet, a másik javának akarása nem azonos a másik vágyainak egyszerű kiszolgálásával. Az illető igényei, törekvései lehetnek az igazi emberi értékek és a saját fejlődése ellen valók is (például egy alkoholistának nem adunk szeszt). A másik destruktív vágyainak kiszolgálása, például, lehet a szeretet látszatának keltése, ami mögött azonban gyávaság, a kellő megértés hiánya vagy akár gonosz fondorlat húzódhat meg. Ez tehát az igazi segítő szeretet hiányát jelenti, és valójában ártalmas hazugság.” (Dr. Süle Ferenc pszichiáter)
A legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy mik az egészséges táplálékok, és igyekszik úgy összeállítani a napi menüt, hogy gyermekük megfelelő mennyiségű vitaminhoz, nyomelemhez, fehérjéhez jusson. Ha valamiből keveset fogyaszt, hiánybetegség léphet fel nála. Nincs szükség olyan ételekre, amelyekben sok a tartósító, cukor, só, vagy túlságosan fel vannak dolgozva. A csecsemők legjobb tápláléka az anyatej, egyáltalán nincs szükségük pl. teára, nem tudom, hogyan válhatott általánossá ez a (nekik) káros folyadék adása. A nagyobbaknak sincs szükségük szörpökre, szénsavas üdítőkre, a rágcsák túlnyomó többségére. Ha egy szülő gondol az egészséges táplálkozásra, még nem biztos, hogy gondol arra is, hogy a léleknek, elmének is van tápláléka, és ha ez nem megfelelő, ugyanolyan ártalmas lehet, mint a testi eledel.
Az elmúlt évtizedben megsokszorozódtak az információforrások. Sok-sok televíziós csatorna ontja a programokat, egyre általánosabb a széles sávú internet. Gyermekeink percek alatt megtalálhatják, miről híres Sopron, hol terem a legfinomabb kajszibarack. Sajnos azonban a leggyakrabban nem ismeretszerzésre használják, hanem játékokat töltenek le, honlapokat nézegetnek, melyeken keresztül ellenőrizhetetlen, nekik sokszor káros információ birtokába jutnak. Hat éves kor alatt nincs szükség arra, hogy a gyermek a számítógép előtt üljön. Neki még minél több időt kellene a szabad levegőn töltenie, sokat mozognia. Mesélésre, élő beszédre van szüksége, hogy jó szókinccsel induljon az iskolába, és így könnyebben megtanuljon olvasni. A tévé előtt töltött időt is a minimumra kellene korlátozni, mert a sok tévézés passzívvá teheti a figyelmét, ami gát lehet az iskolai tanulásban is. Jó, ha a szülő együtt nézi a meséket a gyermekkel, hogy a felmerülő kérdésekre válaszolni tudjon, ne törődjön bele a gyerek abba, hogy érthetetlen események zajlanak előtte. A diázás például jobb, mint a mozgókép, mert meg lehet állítani. A filmkockák legyenek szépek, csak olyan csatornát engedjünk nézni, amiben nincs erőszak.  Még a Minimaxot is „cenzúrázni” kell néha. Ha honlapokról van szó, akkor a www.minimax.hu vagy az www.egyszervolt.hu ajánlható. Ezekben készségfejlesztő játékokat találunk.
            A gyerekek gyakran nézik a szülőkkel együtt a különböző show-műsorokat. Legyen bátorságunk kiküldeni a gyerekeket, ha nem nekik való a téma. Ebből a szempontból nagyon kártékonyak a valóságshow-k, ahol meztelenül jelennek meg a résztvevők, és sokszor lealacsonyító dolgokat tesznek. Vagy éppen igénytelenségre, műveletlenségre buzdítanak.  A szemérem, a lelkiismeret leépülése kártékonyan hat a gyermekek szexuális, erkölcsi fejlődésére, amely később a házasságukban jelenthet problémákat. Nem veszik majd komolyan a törvényeket sem, mert leépülnek a gátlásaik. Sokszor azt érzik a pedagógusok, hogy a médiákból ellenszél fúj: míg ők megpróbálják szépre, jóra, kultúrára nevelni az ifjúságot, a „sztárok”-tól éppen az ellenkezőjét tanulják. Kinek jó ez?
Ha a legjobbat akarjuk adni a gyerekünknek, válogatnunk kell az információ források közül. „Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek, ha van valami erény, és ha van valami, ezekről gondolkodjatok. Amiket tanultatok is, el is fogadtatok, hallottatok is, láttatok is én tőlem, azokat cselekedjétek, és a békesség Istene veletek lesz.” (Pál apostol levele a filippibeliekhez 4.8.) Kíméletlenül ki kell iktatni azt, ami nem nekik való. Helyette azonban kell más. Sok együtt töltött idő, közösen olvasott könyvek stb. Kereshetünk jó példaképeket is egy-egy történelmi személy vagy regényhős személyében. A nagyobbaknak már taníthatjuk a kérdést: Mit tenne Jézus? Elmenne-e veled ide vagy oda? Elolvasná-e ezt vagy azt? Megnézné-e ezt vagy azt a filmet?
A legfontosabb, hogy ne legyünk képmutatóak, ne prédikálunk vizet, amikor bort iszunk, vagyis éljünk az értékrendünknek megfelelően. „Álljon el a hamisságtól minden, aki a Krisztus nevét vallja.” (2. Timóteus 2.19. Károli ford.)
Ágostonné Szőcs Anna
www.anyacska.hu

Ajánlok néhány vallásos honlapot gyerekeknek, érdeklődő szülőknek és vasárnapi iskolai tanítóknak. Érdekes történeteket olvashatnak a Vasárnapi Iskolai Szövetség weboldalán: www.visz.org pl. Pedro és barátai vagy a Szavak nélküli könyv.
A Református Egyház honlapjának gyerekoldalán történeteket, játékokat is találunk:
www.reformatus.hu/feketeagnes/gyerekoldal/
Hasznos könyv az Erények és értékek a Kálvin Kiadótól. Részlet a könyvajánlóból:
„Öröm, barátság, megbocsátás, szeretet, bátorság, közösségvállalás, tisztesség, egyenesség, hála... Ez a könyv sorra veszi azokat az alkotóelemeket, amelyek szükségesek a boldog, bölcs és elégedett ember, a kiegyensúlyozott személyiség, a határozott gondolkodás és a tiszta lelkiismeret kialakításához...A könyv 52 fejezete az év minden hetére kidolgozásra javasol egy erényt vagy értéket, amely a gyermekek mindennapi élményeivel függ össze.” Megrendelhető: a Kálvin Kiadó honlapján a Gyerekeknek szóló könyvek között. www.kalvinkiado.huA letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007