www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Család   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


 
"A keresztyén asszony számára Isten után első a család. Nem a férj, nem a gyerekek és nem a háztartás vagy a munkahely. A szerető családi kapcsolatok azt követelik, hogy mindenkivel a szükségletei szerint foglalkozzanak. A Szentírás világossá teszi, hogy a férj a vezető, de az ő feladata ezzel az is, hogy segítsen a szükségletek felismerésében és betöltésében."
 
Házasság
Házasságunk üzenet
új Jó házasság
Gyermekek veszélyben
Baj van a gyerekkel?
Abortusz
Feleség és Anya
Egy boldog feleség
Kenyai családok
Zene a családban (előkészületben)
Élettörténetek
új Együtt a gyermekért
új A férfi szerepe a családban
új Nagycsalád
 
 
 

Király Teodóra - Mi a titka a jó házasságnak?


Kicsit lapos, silányabb magazinokba való, agyontárgyalt téma ez, nem? Miért is olvasnál el erről még egy cikket? Gondolom, kívülről fújod már, hiszen lelkiismeretesen gyűjtögetted az erről szóló információkat az évek során: jó kommunikáció, nyitottság, kompromisszumkészség, empátia, humor, konfliktuskezelési stratégiák, és a többi.

Ezek a dolgok mind nagyon hasznosak is, és azok is (sikerrel) bevetik őket, akik Istent nem kívánják számításba venni az életükben. Igazán kellemes, kényelmes, jól működő házasságokat lehet építeni ezek által, még olyan pároknak is, akik sok területen különböznek egymástól. Csakhogy egy igazán jó, olyan Isten szerint való házassághoz ennél SOKKAL több kell.

Ha érdekel, és tovább olvastál, akkor először is tisztázd magadban, hogy mi a fontosabb neked: hogy te jól érezd magadat a házasságodban, vagy hogy Isten terve valósuljon meg abban, Isten dicsőségére? Isten biztosít bennünket afelől, hogy ez utóbbi esetben is végül boldogok leszünk, bár lehet, hogy kicsit másképp, mint először elképzeltük. De nagyon fontos a szívünket tisztába tenni, hogy mi a legfontosabb célunk, ez határozza meg ugyanis a cselekedeteinket és még az érzéseinket is később!

Aki önmagát akarja megelégíteni, boldoggá tenni, az zsákutcában van. Van két dolog, amire Isten egyértelműen elhív bennünket: (1) hogy bízzuk Rá magunkat, és (2) engedelmeskedjünk Neki. Lássuk, mit jelent engedelmeskedni. Mik is a parancsok? Hogy szeressük Őt, és szeressük a Másik Embert. Aki magát jobban szereti, az mindent el fog követni, hogy ő maga jól érezze magát, ő magának mindene meglegyen, stb. Lefordítom a házasság nyelvére: akármilyen finoman, kulturáltan, jó kommunikációs stratégiákkal, empatikusan is lehet egy alattomos dolgon munkálkodni: a saját boldogságunkon. Ilyenkor gyakorlatilag manipuláljuk, felhasználjuk a másik embert. Kicsit elbeszélgetek vele, hogy aztán hagyjon végre békén. Elsírom magam, hogy engedjen egy kérésemnek. Látványosabbá teszem szenvedésemet és áldozatomat, hogy megsajnáljon.

Nem az a baj ezekkel, hogy nem működnek (mert működnek!), hanem hogy az Isten iránti engedetlenség a lényegük. De miért futunk olyan kétségbeesetten a saját boldogságunk után mégis? Vegyük szemügyre még egyszer az isteni elhívást: (1) bizalom, (2) engedelmesség. Hogy függ össze a kettő? Hihetetlenül szorosan. Aki ugyanis nem bízik abban, hogy Isten, a világmindenség Ura, az ő személyes teremtője alapvetően jót tervez az ember felől, és Önmagában megelégíti mindazokat, akik bizalommal Hozzá fordulnak, az kénytelen magának „kikaparni a gesztenyét”. Aki viszont Hatalmas Úrnak látja Istent; és aki bűneire bocsánatot kapott Krisztus által és reménységgel várja az örök életét; aki elhiszi, hogy Isten nem játékszereinek teremtett bennünket, hanem az Ő óriási szeretetének a jeléül, az végre el tudja engedni magát. Csak az ilyen ember tudja megállni, hogy önmaga körül forogjon. Hiszen ő már tudja, hogy róla a Mindenható gondoskodik, és a legnyomorultabb életre is dicsőséges koronát tesz fel az örökkévalóságban. Csak az ilyen ember fog tudni engedelmesen másokat maga elé helyezni.

Visszatérve az – Isten szerint – jó házasságra: az olyan, amiben legalább az egyik fél Isten iránti bizalomra épülő alázattal, önmegtagadással szereti a társát, mert tudja, hogy ezt áldja meg Isten. Érdekes, hogy elég ehhez az egyik fél is, nem? Nem ezt tanultuk a kommunikációs tréningen. Pedig ilyen Isten logikája: ha már van egy házasságban egy ember, aki az Ő akaratát cselekszi, akkor már maga Isten van a házasságban benne, és az engedelmes fél alázatosságát megáldva már magának a Magasságos Istennek a terve bontakozik ki. Márpedig mi lehet jobb, mint egy olyan házasság, ahol Isten terve bontakozik ki?
Azért előre figyelmeztetlek: csak azért ne ugorjál bele az „engedelmesség-projektbe”, mert azt reméled, általa végül megkapod álmaid párkapcsolatát. Amit végül kapsz, az nem a te álmaid, hanem az Isten által megálmodott kapcsolat lesz, és megkockáztatom, a kettő esetleg több ponton eltér. Ennek pedig csak az fog tudni, örülni, aki TÉNYLEG az Ő Urának és Megváltójának akar engedelmeskedni, és ez a legfontosabb dolog számára a világon.

www.anyacska.hu
Ágostonné Szőcs Anna


A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné Szőcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.
 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007