www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Anyaság   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Kicsoda Isten?
Szerető anyák?
Fegyelmezés
Alvás
Háztartás
Gyermekvárás
Otthonteremtő édesanyák
Apák (előkészületben)
új Vissza a munkába
Élettörténetek
 
 
 

Vissza a munkába

Egyszer csak felnőnek a gyerekek. Már nem jönnek haza ebédre, mert délutáni elfoglaltságaik vannak vagy egyszerűen csak későn ér véget a tanítás. Hogyan tovább? A házaspárnak újra döntést kell hoznia, hogy az édesanya munkát vállal vagy otthon maradhat. Ha távmunkát vállalhat, akkor a kérdés nem is olyan sarkalatos, hiszen a nők mindig is dolgoztak. A háztartás vezetése évezredeken keresztül kemény fizikai munkát és egész napos elfoglaltságot jelentett, de nem kellett a családoknak szétválniuk. Boltok híján a legtöbb terméket otthon állították elő. Felnőve a fiúk követték az apjukat a mezőre vagy a műhelybe, a lányok pedig a konyhán és a ház körül lesték el a női munka fortélyait. Ma sokkal könnyebb az élet, de az ár óriási: a családok szétesése, melyben a gyerekek kétségbeesetten keresnek társakat.
Persze tudjuk mi azt, hogy a gyerekeknek szülőkre van szükségük, de a szovjet megszállás (1945) után a kétkeresős családmodell vált általánossá. A nőknek nem volt más választásuk, mint másra bízni a gyerekeiket, és munkába állni. Mégis sokan otthon maradtak vállalva ezzel a kisebb jövedelmet, de bízva abban, hogy a régi öregek bölcsessége most is érvényes: „Ahova Isten ad báránykát, oda legelőt is ad.” Mi, keresztyének tudjuk, hogy Isten az, aki gondoskodik rólunk, mégis az a tapasztalat, hogy keresztyén férjek számára is megnyugtató, ha más jövedelemforrás is biztosítva van. Nem idegen ez a Biblia tanításától, hiszen a derék asszony sem tétlenkedik otthon, mezőt szerez, és más módon is keres pénzt. (Példabeszédek könyve 11.10-31)
A munka világába való visszatérés azonban nem is olyan egyszerű, hiszen a mai világban már egy gyermekkel is nehezebb elhelyezkedni, mint nagycsaládosként. Faluhelyen a bejárást nehéz megoldani, ha nincs segítség a gyermekek óvodába vitelére, hozatalára. Sokan félnek attól is, hogy elavul a szakmai tudásuk. Bár meggyőződésem az, hogy néhány hónap alatt fel is lehet frissíteni.
Ezek a fent említett nehézségek azonban emberi aggodalmak, mert tudja a mi mennyei Atyánk, hogy mire van szükségünk. Ha valaki őszintén keresi az akaratát, hiszem, hogy világosan meg fogja mutatni, hogy hogyan tovább. Ha valóban szükség van a feleség keresetére, akkor gondoskodni fog munkahelyről.
Én 1991-től 2008-ig voltam otthon a gyerekekkel. Először nagyon nehéz volt elfogadni, hogy fel kell adnom a karriert, aztán meg azt volt nehéz elfogadni, hogy vége. Amikor a legkisebb lányunk 8 éves lett és lejárt a főállású anyaság ideje, sokat imádkoztunk, hogy hogyan tovább. Az utolsó napig otthon maradtam, ez december 11-e volt, majd munkanélküli ellátást kértem. Év közben nehéz egy pedagógusnak állást találni, de azért elkezdtem keresni a hivatallal együtt. Abban biztos voltam, hogy nem fogok olyan helyre menni, ahonnan késő délután érnék haza. A gyerekek nem lehetnek sokáig egyedül. Akkor inkább otthon maradok. Komolyan foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy hetente egy-két napra elmegyek egy gazdag családhoz főzni, ha nagyon megszorulnánk pénzügyileg.
Sehol nem volt szükség angol tanárra, viszont a szomszédos általános iskolában helyettesítő pedagógust kerestek egy kolléga betegsége idejére. Nagyon féltem. Sok hátrányos helyzetű gyerek jár az iskolába, vajon hogyan fogok boldogulni? Isten Jónás történetét hozta elém, aki a megértett parancsnak nem akart engedelmeskedni félelemből, de hiába fordult hátra az útiránytól, a célt nem kerülhette el. Mennie kellett Ninivébe, ahol Isten ébredést készített, és Jónásra szüksége volt ott. 2 hónapig tanítottam, majd legnagyobb örömömre visszatért a tanító néni. Nagyon nehéznek találtam a fegyelmezést. 16 év alatt nagyot fordult a világ. A másodikos Noémi napközibe került ebben az időben és nagyon örült neki, mert minden barátnője odajárt, így legalább sokat lehettek együtt. Egyáltalán nem sínylette meg senki a munkába állásomat.
Hiába adtam be pályázatot a környező iskolákba, nem sikerült elhelyezkednem. Ismét a helyi iskola nyújtott lehetőséget a következő tanévben, fél állásban, tanulószobában dolgozhattam. Később tudtam meg, hogy egy közeli iskolában kerestek angol tanárt. Isten bölcsessége látszik azon, hogy elzárta előlem ezt az információt, mert Noémit azon az őszön műtötték négyszer is. Szinte naponta jártam be hozzá. Egy főállású munkahelyről ezt nem tudtam volna megtenni. Isten jobban tudta, hogy milyen munkahely volt megfelelő ebben a nehéz helyzetben. Azt nem akarta, hogy az otthonomtól távol dolgozzam. A következő évtől pedig főállású napközis tanító néni vagyok ugyanitt, helyben. Az angolt pedig szakkör keretében tanítom. Igaz, hogy állásban vagyok, de most is elsősorban otthonteremtő édesanyának tartom magam. Természetesen nem ítélek el senkit, aki jóval előbb dolgozni kezd. Ha van egy rokon a közelben, akkor más megoldás is elképzelhető. Az azonban bizonyos, hogy a gyermekek megszenvednek minden drasztikus változást, és nagyon fontos számukra a minőségi idő és a szülők harmonikus kapcsolata. Hiába hivatkozik egy asszony Isten eredeti tervére a főállású anyaság igazolására, ha a férje halálosan kimerült a napi hajszában és ez felőröli a házasságukat. „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1. Korinthus 16.14) - figyelmeztet az apostol. Valamint: „Egymás terhét hordozzátok, így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata 6.2)


www.anyacska.hu
Ágostonné Szőcs Anna


A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné Szőcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelölésével.
 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007