www.anyacska.hu
  BEMUTATKOZÁS | ANYASÁG | SZOPTATÁS | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
Anyaság   "Járjatok szeretetben!" (Efezus 5,2)


Kicsoda Isten?
Szerető anyák?
Fegyelmezés
Alvás
Háztartás
Gyermekvárás
Otthonteremtő édesanyák
Apák (előkészületben)
új Vissza a munkába
Élettörténetek
 
 
 
Untitled Document

Háztartás
Régen természetes volt, hogy a szülés után az anya gyermekágyat feküdt. Az, hogy másnap ment kapálni, csak legenda, vagy rendkívül ritkán fordulhatott elő. Édesanyám tanyán tanított az 50-es években. Akkoriban még otthon szültek, a baba pedig 6 hétig ott volt az anyjával az ágyban, vagy egy bölcsőben közvetlenül mellette. Elfüggönyözték, és ha kinézett, összemosolygott a rokonság, hogy „Mán az urát keresi!” Ismerősök, rokonok, keresztszülők főtt étellel segítették a fiatal anyát, az anyósa, az édesanyja vagy egy idősebb nőrokon pedig ellátta a háztartást. Ma már ez a múlté, mert az idősebb rokonok is dolgoznak, és nem mindig tudnak ennyi ideig segíteni. Talán nem is baj ez, mert a 20 évvel ezelőtti szoptatási, gyermekgondozási szokások olyan mértékben voltak mások, hogy sok anyát teljesen elbizonytalanítanak az ellentmondó tanácsok. Egy-két hétig azért mindenképpen jó, ha van otthon valaki, jelenleg a férjek kapnak is szabadságot, de ha ez az idő elmúlik akkor sem kell kétségbeesni, mert Isten nem terhel felettébb. Többnyire így is akad egy barátnő, vagy egy kedves szomszéd, akire támaszkodhatunk. Érdemes előre is gondolkodni, még a várandósság előtt. Lefőzhet nagyobb adagokat és lefagyaszthatja. Ha szoptatós ismerőseinek vitt ebédet szülés után, ön is számíthat hasonló segítségre. Furcsa, új szokás, hogy szülés után hamar jönnek a látogatók, pedig az első hat hétben ez nagyon fárasztó lehet. Még szülés előtt érdemes tisztázni, hogy mikor tudja fogadni őket. Non-verbális információként, ha elengedhetetlenül szükséges, teheti ezt köntösben, smink nélkül. Gondolja át, hogy mi az, amit feltétlen meg kell tennie, és mi az, amit nem. Talán átmenetileg kevesebb dolgot vasal, mint eddig, vagy nem ágyaz be minden nap. Sokat segít, ha arra gondol, hogy eddig 8-10 órát volt távol az otthonától, mégis mindennel el kellett készülnie. A babák általában sok dajkálást igényelnek, de sokat is alszanak. A feladatok átütemezése, vagy egy hordozókendő rendszerint segít megoldani a problémákat. Ha nagyobb gyerek is van otthon, egy szoptatós sarok kialakítása, ahol az édesanya a babával és a nagyobb testvér is elfér, jó szolgálatot tehet. Ide kerülhet néhány érdekes játékszer, mesekönyv, báb, gyurma stb. Ha a kicsi szoptatása egyben a nagyobb gyerek számára külön foglalkozást jelent, valószínűleg jó lesz a gyerekek közt a kapcsolat. A babák lelki fejlődéséhez sok test-és szemkontaktusra és egy bizonyos személyre van szükség. Az apa így az első hónapokban csak epizódszereplő. Az anya gondozásában van döntő szerepe. Adja hálásan a tudtára, hogy mennyire nagy szükség van rá is. Fontos, hogy ne érezze magát kirekesztve. Később egyre több feladatot tud átvállalni az anyától.
Javasolt olvasmány: Hasznos ötletek http://www.lll.hu/node/tippek
 Kiemelten: www.lll./node/103 és www.lll./node/141

Ágostonné Szőcs Anna
www.anyacska.hu

xxx
Egy háziasszony imája

            Adj nyugalmat, Uram, csillapítsd nyugtalan szívem verését, és tégy rendet a gondolataimban, ideges járásom tedd kiegyensúlyozottá, fordítsd el tekintetemet a múlandó jelenről a maradandó örökkévalóság felé.
Zaklatott  napjaim közepette adj olyan nyugalmat, mint ami a fennkölt hegyekből árad, idegeim feszültségét törd meg azzal, hogy emlékezetembe idézed az egyhangúan tovahömpölygő folyók idegnyugtató zenéjét.
            Segíts, hogy fölfedezzem az alvás titokzatos helyreállító erejét, taníts meg arra a művészetre, hogy egy pillanat alatt felüdüljek, ha megállok egy percre, hogy megcsodáljak egy virágot, hogy beszélgessek egy régi barátommal, vagy szóljak egy jó szót valakinek.
            Naponta juttasd eszembe, hogy a versenyt nem a kapkodásommal nyerem meg, és hogy az élet többet jelent, minthogy egyre több terhet veszek a nyakamba, add, hogy megtanuljam a toronymagas tölgy ágaitól és gallyaitól, és tudatosuljon bennem, hogy a nagyságuk és az erejük állandóság, egyformaság és türelem által növekszik.
            Adj egy lassúbb tempót, Uram, és serkents engem arra, hogy gyökereimet mélyre eresszem, maradandó értékekre találjak Benned, hogy felnőhessek a magasba, és egyre inkább azzá legyek, amivé Te szeretnél engem. Ámen
(ismeretlen szerző)A letöltések szabadon felhasználhatók, a név (Ágostonné SzŐcs Anna) és a honlapcím (www.anyacska.hu) megjelőlésével.

 
 
 
   
BEMUTATKOZÁS | SZOPTATÁS | ANYASÁG | CSALÁD | HAGYOMÁNY | HIT
 
www.anyacska.hu | Minden jog fenntartva. 2007